We leven momenteel in een roerige tijd door de uitbraak van het coronavirus. Het raakt ons allemaal. Veel mensen zijn al of worden de komende tijd nog besmet met het coronavirus.
Coronavirus
Dat is een nieuw virus voor ons, waar we nog geen antistoffen tegen hebben. Daardoor zullen veel mensen ziek worden door dit virus. Dit kan als een milde verkoudheid zich presenteren. Kwetsbare mensen kunnen er wel ernstig ziek door raken, tot overlijden aan toe. Kwetsbare mensen zijn vaak oudere mensen, mensen met een verminderde weerstand en mensen met een onderliggende ziekte hebben, zoals; kanker, COPD, Diabetes Mellitus en hart- en vaatziekten. Maar ook mensen die veel roken zijn kwetsbaar voor dit virus.
De verwachting is dat het grootste deel van de bevolking, vroeg of laat, besmet raakt met dit virus.
Op dit moment is er nog geen medicijn waarmee we dit virus kunnen bestrijden.
Wat kunnen we dan wel doen?
De preventieve maatregelen zoals die door het RIVM aangegeven zijn, goed in acht nemen. Zoals, hoesten en niezen in je elleboog, elkaar geen hand geven, vaak je handen goed wassen en blijf op 1.5 meter afstand van elkaar.
Naast deze belangrijke adviezen, kun jij ook nog veel doen voor jezelf! Namelijk zorgen voor een zo´n goed mogelijke weerstand door zo gezond mogelijk te leven. Dat zorgt ervoor dat je misschien niet ziek wordt of dat de ziekte mild verloopt bij jou.
Welke maatregelen kun je nemen om maximaal gezond en weerbaar te zijn?
Je hebt uiteindelijk weinig invloed of je besmet raakt. Maar je kunt wel proberen om invloed uit te oefenen in welke mate je er wel of niet ziek van wordt door je weerstand optimaal te houden. Daarvoor kun je onderstaande maatregelen opvolgen!
De volgende 12 leefstijladviezen helpen jou om je gezondheid en weerstand zo goed mogelijk te krijgen en te houden:
1. Eet zo gezond en gevarieerd mogelijk, d.w.z.:
- dagelijks minimaal 250 gram groente
- dagelijks 2 stuks fruit
- kies voor volkoren (volkorenbrood, zilvervliesrijst, volkoren pasta) en voldoende vezels
- neem dagelijks een paar keer magere of halfvolle zuivel
- eet minder vlees en kies ook eens voor vis of vegetarisch
- stop met het eten van snelle koolhydraten/suikers (koekjes, snoep, gebak, candybars, witbrood, frisdrank)
- eet 2x in de week peulvruchten
- eet dagelijks een klein handje ongezouten nootjes
- gebruik vloeibare vetten tijdens het koken en geen harde vetten
- eet gevarieerd. Kies elke dag voor andere groenten en fruit
- gebruik zo min mogelijk zout
- 50-plussers kunnen trouwens extra vitamine D in de voeding goed gebruiken. Dat zit in vette vis (zalm, haring en makreel), melk, kaas, eieren, vloeibaar bak en braad.
2. Gebruik vitamine C supplementen
Vitamine C versterkt het immuunsysteem (versterkt de weerstand) en heeft in het verleden goed gewerkt tegen andere virusinfecties, zoals griep en longontsteking. Vitamine C helpt het virus te doden en de ernst van de infectie te verminderen. Het is verstandig om nu vitamine C flink te gaan gebruiken. Neem als volwassene 3x 1000 milligram vitamine C capsules, verspreid over de dag.
3. Drink vooral voldoende
Drink elke dag tussen de 1.5 en 2 liter. Vocht speelt een belangrijke rol in het lichaam omdat het lichaam zelf grotendeels uit vocht bestaat.
Water, koffie en thee hebben hierbij de voorkeur. Koffie en thee natuurlijk wel zonder suiker. Er is geen gezondheidsverschil tussen groene en zwarte thee. Probeer frisdrank en andere suikerhoudende dranken te vermijden. Ook alcohol liever tot een minimum beperken.
4. Blijf bewegen en ga naar buiten
Veel bewegen is enorm weerstandsverhogend. Elke dag een flink stuk wandelen in een stevig tempo is goed voor de spieren, voor alle belangrijke organen zoals hart en longen en voor de kwaliteit van de botten. Daarnaast neem je vitamine D op als je overdag buiten bent. Vitamine D is nodig voor de calcium opslag in de botten en tanden, zodat deze sterker worden.
5. Doe thuis spierversterkende oefeningen
Stevige spieren zijn de basis voor alle lichaamsbewegingen. Je hoeft niet perse naar een sportschool toe om een work-out te doen. Thuis op een matje, een dikke handdoek of een dun tuinstoelkussen kun jij met een aantal simpele oefeningen al jouw grote spiergroepen blijven trainen. Opdrukken, buikspieren, squats, planken, enzovoort.
En deze oefeningen zijn ook nog echte calorievreters. Dat scheelt dus weer 😊
6. Neem voldoende rust en slaap
Goed slapen is heel belangrijk voor onze gezondheid. Slapen heeft tot doel dat het hele lichaam van nieuwe kracht en energie wordt voorzien. Genezingsprocessen vinden dan ook plaats.
Een natuurlijke en gezonde slaap is belangrijk voor alle levensfuncties en voor je uiterlijk. Je gaat er jeugdig en fris uitzien. Tijdens de slaap; herstelt het lichaam en het immuunsysteem, we verteren ons voedsel en we slaan de ervaringen van de afgelopen dag op in onze hersenen. We verbranden juist dan ons vet en onze huid wordt verstevigd. Slaap is, naast dat je van nieuwe energie wordt voorzien, dus een hele goede anti-aging.
7. Geef jezelf ontspanning
Ontspanning zorgt ervoor dat de stresshormonen (zoals cortisol) dalen in je bloed. Door deze daling van de stresshormonen wordt er minder vet afgezet, want dat is één van de effecten van stresshormonen. Met name rondom de taille wordt er in tijden van stress vet daar opgeslagen. En we weten dat vet in de buikholte één van de grootste probleemveroorzakers is m.b.t. onze gezondheid.
Daarnaast zorgt ontspanning ervoor dat de darmen in staat zijn veel meer essentiële voedingsstoffen op te nemen uit de aangeboden voeding en dat je weerstandsvermogen aanzienlijk toeneemt bij daling van stress.
8. Stop met roken
Roken geeft enorm veel gezondheidsschade aan ons lichaam. De longen van rokers functioneren minder goed en zijn kwetsbaar voor bijvoorbeeld het coronavirus. Daarnaast geeft roken een verminderde weerstand en dat is wat je absoluut nu echt niet wilt. Dus stop vandaag nog!
9. Kijk en handel positief
Positiviteit en een positieve mindset zijn bewezen instrumenten voor een goede gezondheid. Je gedachten zijn je kracht. Positieve mensen zijn gelukkiger, gezonder en succesvoller dan negatieve mensen of doemdenkers.
Het leven bestaat niet uit problemen maar uit uitdagingen. Voel je het verschil?
10. Blijf je sociale contacten goed onderhouden
Het onderhouden van je sociale contacten is belangrijk. Het is bewezen dat mensen met een goed sociaal netwerk gelukkiger en gezonder zijn. Ook nu blijft dat belangrijk. Al kunnen we niet samen zijn, we kunnen er wel voor elkaar zijn. Dus laat wat van je horen!
11. Ga afvallen bij overgewicht
Overgewicht geeft veel gezondheidsproblemen. Het geeft bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, diabetes mellitus, hoge bloeddruk, astma en bepaalde vormen van kanker. Allemaal aandoeningen waardoor je extra kwetsbaar bent. Het mooie van afvallen is, dat je er vandaag nog mee kunt beginnen en dat elk klein beetje verlies van vetweefsel direct gezondheidswinst geeft voor jou.
12. Zoek hulp en begeleiding als je het niet helemaal alleen kunt of als je ondersteuning kunt gebruiken.
Soms lijkt het simpel en ben je in staat om deze leefstijlaanpassingen voor jezelf door te voeren. Maar soms blijkt het gewoon lastig te zijn. Je ervaart problemen met het goed aanpakken, je twijfelt of je het wel goed doet of je hebt moeite om het vol te houden.
In dat geval kun je beter professionele begeleiding inschakelen om jou te helpen met een goede gezondheid en weerstand. Want dat is het doel!
Een gezonde leefstijl is het nieuwe medicijn.
Jan Burger
Leefstijlcoach | gewichtsconsulent
50 Plus Gezond
info@50plusgezond.nl
www.50plusgezond.nl
Heb jij ondersteuning nodig, begin dan met online begeleiding.